21 januari 2024: Cellowercken Zutphen

Geen reacties

Zondag 21 januari: Cellowercken Zutphen

 

Betoverend Celloconcert in de Dorpskerk

Afgelopen zondag vond in de sfeervolle Dorpskerk van Barendrecht een indrukwekkend concert plaats, georganiseerd door Barendrecht Klassiek. Het thema van de ochtend was gewijd aan de rijke traditie van Joodse muziek. Het kwartet, samengesteld uit het ensemble Cellowercken Zutphen, betoverde het publiek met een gevarieerd programma dat zowel de ziel beroerde als technisch vernuft tentoonspreidde.

Het concert opende met de diep doorleefde tonen van Kol Nidrei, een werk van Max Bruch. De vier cellisten namen afwisselend de rol van solist op zich, en met hun meesterlijke beheersing van de instrumenten creëerden ze een atmosfeer van plechtigheid en contemplatie, waarin het karakter van het stuk volledig tot uiting kwam. De klanken van From Jewish Life van Bloch vulden de kerk met prachtige, klagende melodieën. Hierbij soleerde Aliaksandra Harbachonak en bracht met haar indrukwekkende vertolking de diepte en emotie van het stuk op magistrale wijze over op het publiek.

Maria Soeiro soleerde vervolgens in het betoverende Lied ohne Worte van Mendelssohn, waarbij haar cello warm en vol klonk. Juan Limón Romero nam vervolgens het voortouw in Trauermusik van Paul Hindemith, een stuk met niet al te makkelijke harmonieën, dat begon met verstilde tonen, zich ontwikkelde tot iets groters en eindigde met een subtiel en ontroerend slot.

Ana Vera Pinzón vertolkte daarna het solostuk Kaddish uit Deux mélodies hébraïques van Ravel, waarbij haar spel zowel klaaglijk als zangerig was, waardoor het muzikale gebed voelbaar werd in de diepten van emotie. Het hoogtepunt van het concert was wellicht het ensemblestuk, de Suite voor vier cello’s van Emmanuel Moor, waarin de cellisten harmonieus samenwerkten en de kerk vulden met krachtige klanken.

Met ongeveer 120 aanwezigen genoot het publiek van dit intieme concert, waarbij na het hartelijke applaus het stuk van Bloch als toegift werd gespeeld. Barendrecht Klassiek heeft met dit concert niet alleen een buitengewoon muzikale ochtend geboden, maar ook een diep respectvolle en betekenisvolle verkenning van de Joodse muzikale traditie. Het was een ochtend vol muzikale pracht en een verrijking voor de liefhebbers van klassieke muziek in Barendrecht.

Het volgende concert van Barendrecht Klassiek staat gepland op 17 maart. Dan komen gitaristen Micha en Benjamin Cok met een prachtig programma met o.a. flamenco muziek. Als u op de hoogte wil worden gehouden van toekomstige concerten van Barendrecht Klassiek, kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief via www.barendrechtklassiek.nl.

Menu