Laurens trio – 20 augustus 2019

Foto Arco van der Lee, De Schakel
Het Laurens Trio, bestaand uit drie talentvolle musici (Lieselotte van Tol op piano, Belén Méndez Valledor op cello en Diederik van Wassenaer op viool) heeft afgelopen zondag in de Dorpskerk een werkelijk prachtig concert gegeven. Op het programma stonden twee mooie werken. Van Ludwig van Beethoven het zogenoemde “Gassenhauer-Trio” en van Antonín Dvořák het pianotrio “Dumky”.
Lieselotte legde uit waar de naam Gassenhauer naar verwijst: het Duitste woord Gasse betekent straat. Het derde deel van dit trio bestaat namelijk uit een thema met 9 variaties. Het thema was een bekende (opera-)melodie die in die tijd veel gezongen en gefloten werd, vooral ook door mensen op straat. De vertolking van dit stuk door het Laurens Trio was prachtig, en de klank varieerde van mild en warm tot zeer dynamisch.
Dumky is eigenlijk een Slavische dichtvorm, een ballade met een tragisch karakter. Dvořák heeft deze dichtvorm omgetoverd tot een muziekvorm, waarin hij een tragisch thema tegenover een vrolijk thema zet. Dit was zeer goed te horen in de muziek, met in ieder deel contrasten in karakter en tempo. Van slepend tot zeer energiek, van verstild tot levendig, van melancholisch tot euforisch, van kwetsbaar zacht tot groots en meeslepend. Het Laurens Trio liet de muziek op sublieme wijze klinken, met grote verschillen in dynamiek en karakter.

Menu