25 okt. 2014: Briljant cellospel in Barendrechtse Dorpskerk

Voor het eerst in het bestaan van de Stichting Barendrecht Klassiek was een solo-optreden in de programmering opgenomen.

141026 Jos Wesdijk 4
Foto De Schakel/Jos Wesdijk

Joachim Eijlander, een jonge cellist met een indrukwekkende staat van dienst, maakte een overweldigende indruk met zijn in alle opzichten boeiende programma, dat de ontwikkeling van de cello als solo-instrument als rode draad had.

Deze ontwikkeling kreeg met de cellosuites van J.S. Bach een enorme impuls en zo kon genoten worden van de complete eerste suite (BWV 1007) en delen uit Bachs vierde suite (BWV 1010), waarbij de cellist ook enkele handige luistertips meegaf.

Na twee Capricci van Giuseppe Dall’ Abbaco (in 2010 ontdekt in een Milaans archief) en Alfredo Piatti (een compositie die de geest van Chopin ademde), vervolgde Eijlander met repertoire uit de 20e eeuw van Benjamin Britten, Györgi Kurtag en de Nederlander Joey Roukens. Laatstgenoemde schreefLinnEA” op de felicitatiekaart die hij Joachim stuurde ter gelegenheid van de geboorte van diens dochter: het zal toch nog niet vaak zijn gebeurd dat een nieuwe compositie zo werd aangekondigd!

141026 Jos Wesdijk 6
Foto De Schakel/Jos Wesdijk